Harjoittelijat työelämätapahtumassa

29.04.2019

Vertaista vailla- hanke harjoittelijat osallistuivat Työelämä- ja KesäDuuni -tapahtumaan Salon IoT Campuksella keskiviikkona 6.3. 2019.

Kolme harjoittelijat Ruzilia, Dejene ja Mariel lähtivät klo 12.25 Turun kaupungin rautatieasemalta. Kun he saapuvat IoT Campukselle paikka oli täynnä opiskelijat ja opettajat, joten heti harjoittelijat päättivät mennä kiertämään ständejä.

Tapahtuman oli järjestänyt ammattikorkeakoulun opiskelijat yhdessä Salon kaupungin, Yrityssalon, Turun Ammattikorkeakoulun, Salon seudun ammattiopiston, YES Varsinais-Suomen, Salon 4H-yhdistyksen, Nuori Yrittäjyys ry:n sekä yritysten kanssa.

Tapahtuman osallistujat olivat noin 900 opiskelijaa, 15 yritystä ja 12 yhteistyökumppania. Tapahtuman idea oli, että opiskelijat saivat mahdollisuuden tavata työantajia ja puhua yrittäjien kanssa.

Salon Ohjaamon työntekijät esittelivät toimintaansa. Ohjaamo on kaikille alle 30-vuotiaille tarkoitettu paikka, jossa saa maksutonta apua ja tukea monenlaisiin asioihin opiskelusta ja työllistymisestä asumiseen ja yleisesti elämän tilanteisiin. Monilla yrityksellä oli oma ständi tapahtumassa kuten Hesburgerilla, Lidlillä ja ISS:llä, jotka tarjosivat tietoa kesätöistä.

Paikalla oli Kesäduunaa ja CV- klinikka Turun ammattikorkeakolulusta. Projektin tarkoitus oli antaa neuvoja opiskelijoille siitä, miten tehdä ammattimainen ansioluettelo. Samalla oli mahdollisuus kysyä henkilökohtaista palautetta ja ohjausta cv:n kehittämiseen. Myös oli mahdollista tulla otattamaan hyvä kuva cv:n tai tekemään lyhyt video. Heille annettiin ohjetta, millä tavalla haastattelussa esitellä omia taitoja ja kokemusta.  Tapahtumassa opiskelijat saivat henkilökohtaista palautetta ja neuvoja, miten olla tehokkaampi työhaussa. Useimmat heistä käyttivät uusia CV:tä kesätyön hakemisessa. Tästä työpajasta Vertaista vailla harjoittelijat Ruzilia ja Mariel saisivat hienon valokuvan CV:nsä tekemiseen.

Iltapäivällä ohjelmalavalla paikallinen tubettaja Joona Helman tuli kertomaan tubettajan työstä. Kuuluisa Helman kertoi vähän töistään tekemällä videoita. Hänen kanavallaan on 72 000 tilaajaa. Videot keräävät jopa satoja tuhansia katselukertoja. Nuoren miehen mukaan, tubettajan työ on 24 tunnin työ, koska hänen on aina oltava varovainen etsimään uutta videon sisältöä. Sen jälkeen Mariel ja Ruzilia menivät tapaamaan Joonan henkilökohtaisesti ja ottivat pari kuvia hänen kanssansa.

Johanna Vainio, YES Varsinais-Suomi kutsui keskustelemaan aiheesta ”Mitä työelämä odottaa työntekijältä” seuraavia ihmisiä:

  • Christina Söderlund, Salon kaupungin henkilöstöjohtaja
  • Päivi Isopuro, Montessori-päiväkodin johtaja
  • Tuukka Alanko, Someron Säästöpankissa.

He ystävällisesti vastasivat erilaisiin kysymyksiin, esimerkiksi mihinkä kiinnitetään huomiota, kun valitaan ihmistä paikaan. Omasta kokemusta he kertoivat, että on tärkeä olla positiivista tai että ulkonäkö ja ensimmäinen vaikutelma ovat usein merkittäviä haastattelussa.

Sitten vieraat antoivat suosituksia, mitä pitäisi tai ei pitää kirjoittaa CV:n. Lopussa he toivoivat menestystä nuorelle töitä etsimisessä seuraavana kesänä.

Kaikki olivat erittäin innoissaan tapahtumasta ja kiinnostuneita tarjotusta toiminnasta. Oli hienoa nähdä, kuinka ammattikorkeakoulun opiskelijat olivat menestyneet ja heidän tavoitteistansa toteutui silmiemme edessä.

Paikalla oli myös ulkomaalaistaustaisia. Huomasimme muutaman kanssa, että emme omistaneet edes mitään yhteistä kieltä. Kommunikoimme pelkin elein ja sanoin eri kielistä, mutta silti saimme heidätkin kertomaan. Kieli ei muodostunut ongelmaksi.

Saimme paljon palautetta päivän aikana siitä, että tapahtuma oli kiva ja päivä erittäin mukava. Moni oli erittäin iloinen siitä ja Vertaista vailla harjoittelijat lähtivät paikalta hyvällä mielellä ja olivat erittäin tyytyväisiä lopputulokseen!

 

Teksti: Mariel Vuorinen, Dejene Gebrmicheal & Ruzilia Shaimardanova, Turun ammattikorkeakoulu

Kuvat: Ruzilia Shaimardanova