Unelmien työpaikka

06.06.2017

Meille unelmatyöpaikka ei ole unelmaa! Se on totta 🙂

Unelmatyöpaikka on sellainen, jossa kansainvälisyys ja suomalainen kulttuuri yhdistyvät. Siellä yritetään yhdistää erilaiset kulttuurit ja rakentaa yksi työkulttuuri. Johtajat ja työntekijät keskustelevat ja jakavat tietoja. Moninaisuus voi luoda uutta ja kannustaa uusiin ideoihin. Työkaverit haluavat auttaa toisiaan ja työympäristö on rento. Hyvällä työpaikalla työkaverit ovat ystävällisiä, kunnioittavia, avuliaita ja haluavat jakaa tietoa. Hyvässä työpaikassa on keskusteleva ilmapiiri. Siellä työntekijöiden osaaminen hyödynnetään ja työntekijät voivat nauttia työstään.

Unelmatyöpaikassa voi tulla töihin joustavasti liukuman mukaan. Joustava työaika antaa mahdollisuuden tehdä töitä junassa, kahvilassa tai vaikkapa ulkomailla. On hyvä, kun tietää, että työajat saa tarvittaessa järjestettyä muun elämän kanssa yhteensopiviksi. Tällöin elämän ei tarvitse olla omistettu pelkästään työlle.

Työpaikan pitää olla hyvä, koska vietämme siellä suuren osan päivästä. Hyödyllistä on, että työtehtävät soveltuvat työntekijän luonteeseen, esimerkiksi ujon on vaikeaa toimia myyntiedustajana. On myös tärkeää, että työ vastaa koulutusta, koska se lisää luottamusta työtehtävistä suoriutumiseen. Hyvä työ on haastavaa. Haasteiden kautta työntekijä voi kehittyä ammatillisesti. Myös työnantajalle on tärkeää, että työntekijöistä tuntuu hyvältä työpaikassa. Tyytyväinen työntekijä on motivoitunut ja tekee työtä paremmin.

 

Työtekijöiden henkinen hyvinvointi unelmatyöpaikalla tärkeää

Entä millä tavalla työnantaja voi motivoida työntekijöitä? Hyvä palkka ja mahdollinen yleneminen ovat motivoivia asioita. Motivaatioon vaikuttaa myös työilmapiiri ja sen luovat erityisesti ymmärtäväiset ja ystävälliset työkaverit, mutta yhtä tärkeää siinä on hyvä pomo. Hänen ei pitäisi johtaa alaisiaan epäterveeseen kilpailuun eikä käyttää valtaansa väärin.

Unelmatyöpaikka on järjestelmällinen ja stressitön, suvaitsevainen, puhdas, moderni ja tilava. Siellä on hyviä kollegoita ja tietysti hyvä pomo. Haluamme saada keskimääräistä palkkaa ja kaksi viikkoa lomaa vuodessa. Me uskomme, että ylenemismahdollisuus kannustaa meitä hyvään työtulokseen. Riippuu tietenkin työstä, mutta yleisesti emme tykkää työpaikasta, jossa on paljon työtehtävien vaihtelua.

Työpaikalla on tarpeeksi tilaa kaikille työntekijöille. Fyysinen työympäristö on järjestetty niin, että kaikki työntekijät voivat kulkea vapaasti. Työpaikalla on lepohuone, jossa kaikki voivat käydä rentoutumassa vaikkapa joogaamalla! On myös huone, jossa voidaan tehdä ompelutöitä ja vaatteiden korjauksia. Tämä säästää maailman luontoa ja käsityöt ovat mukavaa hommaa siitä kiinnostuneille. Meidän työpaikka on sosiaalinen: ihmiset auttavat toisiaan omien taitojensa mukaan, ja siksi työntekijät kirjoittavat ideataululle, miten he voivat auttaa. Esimerkiksi minä kirjoitan taululle, että osaan joogaa. Sitten joku työkaveri voi tulla kyselemään asiasta minulta, ja ehkä pystyn ohjaamaan hänet joogaharrastuksen pariin. Hyvälle työpaikalle voidaan tuoda eläinystäviä, esimerkiksi koiria hoitoon. Siellä vallitsee tosi mukava tunnelma.

 

Esimerkkejä unelmatyöpaikoista

Unelmatyöpaikkani olisi oma konditoria tai pieni ravintola. Haluaisin olla oma esimieheni, mutta mielelläni menisin toisen yritykseen, jossa työskennellään saman päämäärää kohti kuin minä. Harrastan ruoanlaittoa, ja siksi varmasti kokki tai kondiittori olisi hyvä ammatti minulle. Minä en pitkästyisi näissä töissä koskaan. Pidän myös suunnittelemisesta ja tiedän, että kokin pitää osata luoda hyvä ulkonäkö elintarvikkeille.

Minun unelmatyöpaikka on elokuvastudio ja kaikki elokuva-alan työt. Tässä työpaikassa ohjaisin monia ihmisiä. Heiltä odottaisin yhteistyötä ja ymmärtämistä. Osaan työskennellä ihmisten kanssa, mutta yhteistyö on “kaksisuuntainen katu”. Se on hyvin järjestäytynyt ja hiljainen. Rakastetut ihmiset siellä ovat näyttelijöitä. Unelmatyöpaikassani tuottajani maksaisi lopussa sen koko rahasumman, jonka olemme sopineet.

Minun unelmatyöpaikkani on yritys, joko oma tai toisen omistama. Tämä yritys olisi erikoistunut hammashoidon välineisiin ja materiaaleihin. Yrityksessä minä voin tehdä sopimuksia Lähi-idän alueella. Toivon, että työpaikka olisi rauhallinen ja mukava, siis ilman stressiä. Yrityksessä olisi ystävällinen ilmapiiri ja hyvä pomo, joka antaisi vapauden jakaa ideoita.

Minun unelmatyöpaikkani on IT-alalla. IT-yritys käy kauppaa Kiinan ja Suomen välillä. Siellä on kiva pomo ja mukavia työkavereita. Tärkeää siellä olisi hyvä työilmapiiri ja työntekijöiden kiittäminen oikeissa paikoissa sekä henkilökohtaisen kehittymisen tukeminen. Se, että juuri minä pääsisin työmatkalle Kiinaan, olisi tosi hyvä!

Teksti: Vertaista vailla -hankkeen ensimmäisen intensiivikurssin maahanmuuttajaopiskelijat

Kuvat kurssin Yrityskylä-päivästä: Heli Kamppari, Turun yliopiston Brahea-keskus

_____________

Vertaista vailla -hanke (ESR) tukee maahanmuuttajien yrittäjyyttä, työllistymistä ja koulutukseen pääsyä. Hankkeen aikana järjestetään erilaisten verkostoitumistilaisuuksien lisäksi neljä intensiivikurssia, jotka kohentavat osallistujien työnhakutaitoja ja vahvistavat työelämäverkostoja. Toukokuuhun 2019 asti jatkuvasta hankkeesta vastaavat Turun ammattikorkeakoulu, Turun yliopiston Brahea-keskus ja Varsinais-Suomen Yrittäjät.