Sosiaalipalveluita, Green Carea ja monikulttuurista ruokaa

09.05.2017

Maahanmuuttajanuorille suunnattu NY24h-leiri järjestettiin 4.-5.5 yhteistyössä Humanistisen korkeakoulun Baana-hankkeen, Turun ammattikorkeakoulun Vertaista vailla-hankkeen sekä Turun kaupungin konsernihallinnon kanssa. Uusia liikeideoita kehiteltiin upeassa ympäristössä Sauvossa, Ahtelan leirikeskuksessa. Reilun vuorokauden kestäneellä leirillä osallistujat miettivät tiimeissään kehittämälleen palvelutuotteelle mm. kohderyhmää, hintaa sekä markkinointia. Lopuksi kukin ryhmä esitteli liikeideansa tuomaristolle, jossa mukana oli sekä pitkään yrittäjinä toimineita että Nuori Yrittäjyys ry:n edustajia.

Ehkäpä sittenkin yrittäjäksi…

Kaikkien tiimien kehittämät liikeideat olivat todella tietoisia tämänhetkisistä trendeistä, kehuu leirin vetäjänä toiminut ja Baana-hankkeen projektiopäällikkö Anna Pikala. Mukana oli Green Care-palvelua, monikulttuurista ruoanlaittoa sekä tulevaan sote-uudistukseen vastaavaa sosiaalipalvelua.

Leirin voittajaksi valittu PaPuMo eli Palveluja ja Puhetta Monipuolisesti on palvelukeskus, joka on suunniteltu eri-ikäisille kohderyhmille vastaamaan yksilöllisesti heidän tarpeisiinsa. On se sitten seuraa ikäihmiselle tai apua sähköisen palvelujärjestelmän käytössä tarvitsevalle maahanmuuttajanuorelle.

Leirin jälkeen yrittäjyys ei tuntunut enää niin mahdottomalta ajatukselta kuin ennen sitä. Yksi osallistujista pohdiskeli iltanuotion äärellä löytäneensä päivän aikana oman tulevan polkunsa; miten yhdistää ammatillinen palo tulevaisuudessa yritysideaksi ja lopulta palvelutuotteeksi. Toinen oli pitänyt yrittäjyyttä niin vaikeana, ettei ollut voinut kuvitella sitä tulevaisuudessa kohdalleen. Leirin jälkeen ajatus ei enää mahdottomalta tuntunutkaan, päinvastoin.

Usko omaan juttuusi!

Yrittäjyys ei ole mikään helppo tie, kertoo omasta kokemuksestaan Varsinais-Suomen Vuoden 2017 nuori yrittäjä ja tuomariston jäsen Mikko Hietala omassa puheenvuorossaan leiriläisille.  Omaan juttuun pitää uskoa 100 %:sesti. Tai enemmänkin. Hietala perusti vuonna 2012 leipomo MBakeryn silloisen työpaikkansa Mälikkälässä sijainneen Aschanin leipomon lopetettua toimintansa. Perustaessani yrityksen, en tiennyt yrittäjyydestä mitään Hietala tunnustaa. Välillä tuntuu, etten tiedä vieläkään. Pahinta mitä voi tapahtua on oman terveyden menettäminen, kahdet syöpähoidot läpikäynyt Hietala, 31, jatkaa. Kaiken glorian keskellä, se on kuitenkin tärkeintä. Hietalan mukaan MBakeryn 42 hengen yritys on oma tiivis yhteisönsä, perhe jossa toimitusjohtaja Hietala siivoaa vessoja siinä missä muutkin. Tai siis kondiittori Hietala, sillä se edelleen hänen käyntikortissaan lukee. Tai lukisi, jos hän sellaisia jakaisi.

Teksti: Jonna Heikkilä, projektipäällikkö, Turun AMK

Kuvat: Nafro Abdullahi & Jonna Heikkilä

Lisätietoa Vertaista vailla-hankkeesta: https://responsible.turkuamk.fi/yhteisollisyys/vertaista-vailla/

Lisätietoa Baana-hankkeesta: https://www.facebook.com/Baanalla/