Sadonkorjuupäivän satoa

16.09.2015

Sadonkorjuupäivä 2.9. näyttäytyi pilvisenä ja saderintamaa luvattiin Turun alueelle. Koululaisryhmät pääsivät kuitenkin palstalle suunnitellusti ja he pääsivät nostamaan perunaa sekä oppimaan kasveista, sadonkorjuusta ja kompostoinnista. Oli kiva kuulla, että osa lapsista oli käynyt myös kesällä palstalla, osa katselemassa, osa kastelemassa ja nyppimässä rikkaruohoja.

Iltapäivästä sade yltyi ja vähällä oli, ettei lähdetty säätä karkuun kotiin vällyjen väliin. Onneksi tapahtuma päätettiin pitää, sillä paikalla oli lopulta innostunut kymmenhenkinen ryhmä kiinnostuneita. Hortoilukävely vaikutti vetävän puoleensa ja se olikin todella mielenkiintoinen, kiitos villiyrttikokki Päivi Lehtonen ja Perinnepata.

Pienelläkin alueella löytyi jos jonkinmoista hyödyllistä kasvia, joita ei osaisi arvata syömäkelpoiseksi ilman parempaa tietoa. Parin metrin säteellä löytyi muun muassa pihatähtimö, pihatatar, kamomillasaunio, litukka, horsma ja voikukka ja saimme kuulla näiden ja muidenkin kasvien käytöstä. Mesiangervoa (kuvassa Päivillä kädessä) löytyi läheltä puroa ja siitä Päivi olikin tehnyt maistiaisiksi raikasta raparperi-mesiangervojuomaa. Lisäksi saimme maistella ihania nokkos-herne-hamppufalafeleja.

Hortoilun ajan sade oli sopivasti laantunut, mutta Valonian Jarkko Lekan aloittaessa kertomaan pienvesistä ja niiden kunnostuksesta, alkoi ropista jälleen. Paikalle jääneet saivat kuitenkin hyvän tietoiskun, miten luonnontilaisia puroja on yhä vähenemässä määrin ja Bottulankin vieressä virtaava puro on arvokas ja tärkeä. Se on ensisijaisen tärkeä eliöstölle, mutta myös ihmisille virkistys- ja opetuskäytössä. Pidetään siis yhdessä hyvä huoli Bottulan purosta!

 

Sato näytti hyvältä ja koululaisten nostamien perunoiden lisäksi Bottulasta saatiin Pansio-Perno-päivää varten mm. salaatteja, lehtikaalia, sipulia, kesäkurpitsaa sekä hieman papuja, retiisiä ja pikkuporkkanoita.