Permakulttuurikärpäsen purema

08.07.2015
Järjestimme tänään Perno-Pansion Bottulassa viljelyn peruskurssin kaikille kiinnostuneille. Palstalla on jo monia käännettyjä penkkejä ja kepein ja nauhoin rajattuja alueita. Tuulisessa rinteessä sinnittelee muutamia tomaatteja, pieniä yrtintaimia ja salaatinversoja puskee kuivasta maasta ja muutama rivi perunaakin on jo lähtenyt kasvuun. Viime käyntini jälkeen palstalle oli tullut myös hienoja linnunpelättejä. Kurssiamme varten oli varattu pieni kulma marjapensaiden vierestä.
 
 
Kurssin vetäjänä oli Swasimaasta Suomeen muuttanut Bheki Matambo Ngobese, permakulttuurin asiantuntija. Matambon innostus tarttui muihinkin ja pian valmistelimme otsat hiessä kesäkurpitsalle kasvualustaa.
Matalan kuopan pohjalle laitettiin oksia, sitten risuja, vähän kuivia olkia ja ohut kerros maata. Sitten kolme ämpärillistä kuivia lehtiä ja yksi ämpärillinen tuoreita lehtiä. Päälle vielä maata ja hevosenlantaa. Näin kasvualustalle valmistettiin kyky kierrättää ilmaa, pidättää vettä, ruokaa ja elinolosuhteet madoille ja ravinteita kasville.
Kesäkurpitsa pääsi olkikatteen ympäröimänä uuteen penkkiinsä ja Matambo lupasi, että jo viikon kuluttua näemme eron pelkkään savimaahan istutettuun kesäkurpitsaan verrattuna.
Kesäkurpitsan jälkeen valmistimme makkaran muotoisen penkin perunalle. Matambon suunnitelmissa oli varmaan siisti suora rivi, mutta innokkaat lapioitsijat loivat oman orgaanisen muodon kuivasta maasta. Savimaata rikottiin lapioin, talikolla ja käsin, ja kaikki kokkareet yritettiin hienontaa peukalonpäätä pienemmiksi. Kuohkeassa maassa mukuloilla on tilaa kasvaa. Penkin ympärille tehtiin rännit, jotta vesi ei valu hukkaan vaan kaikki saadaan janoisille perunoille.
Kompostin valmistamisen jätimme toiseen kertaan, sillä palstalle saapui lisää uteliaita salaatinviljelijöitä, joiden penkkiä alettiin kääntää siinä vaiheessa kun itse jouduin lähtemään. Mutta permakulttuurikärpäsen purema oli sen verran vahva, että oma juhannukseni taitaa kulua nuotiopaikan sijaan kasvimaan puolella.
Inka Mäkiö – Turun AMK:n Koulu keskellä korttelia -kesäpajan reipas pikku puutarhuri
Lapsille oli ohjelmassa kivien maalausta. Saatiin kivaa väriä Bottulaan!
Kuvat: Katja Urhonen
Teksti: Inka Mäkiö