Pansiossa kuvitettiin tulevaisuuden koulua

12.11.2015

Keskiviikkona 4.11.2015 järjestettiin Pansio-Pernon Puuhapäivä Pansion koululla. Tapahtuma oli Koulu keskellä korttelia -hankkeen päättävä tapahtuma, sillä hanke lähenee loppuaan. Päivän ohjelman suunnittelusta vastuussa olivat Turun ammattikorkeakoulun opiskelijat, jotka saavat aina ensimmäisenä opintosyksynään projektiluontoisen toimeksiannon.

Puuhapäivään toivotettiin tervetulleiksi kaikki koulun oppilaat, henkilökunta, vanhemmat ja alueen asukkaat. Paikalla oli arviolta noin 70 kävijää, enimmäkseen koululaisia, joille suurin osa ohjelmasta olikin suunnattu.

Ensimmäisen kerroksen luokissa oli erilaisia pajoja. 4H-yhdistyksen kynttiläpajassa valmistettiin kynttilöitä lasipurkkeihin ja niitä koristeltiin kaikenlaisin hilein ja kuvioin. Näytelmäpajassa harjoiteltiin rytmejä omaa kehoa, käsiä ja jalkoja käyttäen. Seuraavan huoneen hitti oli 3D-kynät, joilla Turun AMK on esitellyt kiertotalouden teemaa muuallakin. Kynillä sai muotoilla kaikenlaisia kuvioita kierrätysmuovista. Se olikin mielenkiintoista ja jännää niin lasten kuin aikuistenkin mielestä ja pöydän äärellä oli koko ajan ruuhkaa.

Turun vapaa-aikatoimiala piti perheen pienimmille satunurkkaa, jossa luettiin kirjoja ja pelattiin pelejä.  Ulos taas oli tehty hieno keppihevosrata, jossa keppihevoset ratsastajineen laukkasivat esteiden yli hirnunnan säestämänä. Koulun salissa oli viime vuonnakin suosituksi osoittautunut Turun AMK:n sirkuskoulu-opiskelijoiden järjestämä sirkuskoulu. Tämän jälkeen oli vuorossa rytmikäs tanssitunti Turun liikuntapalvelukeskuksen vetämänä.

koulu_keskellä_korttelia_bottula_4_11_2015_visualisointi_

Aulassa oli esillä Koulu keskellä korttelia -hankkeen aikajana, jossa esiteltiin vuosien 2014–2015 tapahtumia ja toimintoja julistein, valokuvin ja lehtileikkein. Pisteellä teemana oli luonto ja luonnollisesti viljelypalsta, joka on ollut tärkeä osa hanketta. Siinä oli mahdollista osallistua myös kilpailuun, jossa piti arvata yrttikorin kuusi yrttiä ja kaikkien vastanneiden kesken arvottiin juureskori. Tapahtuman päätteeksi koululle lahjoitettiin hankkeen puolesta puutarhavälineitä koululaisten ensi kevään istutuksia varten.

Aulassa oli yksi päivän näyttävimmistä pisteistä, Kuvitellen-lakana, jota graafinen fasilitoija Maija Kotamäki kuvitti mukaillen kävijöiden ajatuksia asuinalueestaan ja alueen koulusta. Osallistujat saivat myös itse piirtää lakanaan mietteitä unelmien ja tulevaisuuden koulusta. Piirroksesta tuli todella hieno ja innostava teos muutoksessa olevan opetuksen ja koulun roolin tutkimiseen.

Puuhapäivä oli hankkeen teeman mukainen tapahtuma, joka otti haltuun koulun tiloja monipuolisesti. Liikuntasalin lisäksi käytössä oli koulun piha, aula, käytävä ja luokkatiloja. Päivän toteuttamiseen osallistuivat yhteistyössä Turun ammattikorkeakoulun opiskelijat, 4H-yhdistys, Turun vapaa-aikatoimiala sekä liikuntapalvelukeskus.

koulu_keskellä_korttelia_koulu_4_11_2015_visualisointi_

 

Teksti: Silja Ngobese ja Essi Hillgren

Kuva: Kuvitellen