Lauantaipäivä Bottulassa

12.07.2015

Kävimme tänään palstalla hoitamassa hankkeen omaa palstaa ja tekemistä riittikin, sillä kesäkuun päivystysvuorojen loputtua viime vierailusta oli kulunut aikaa. Matambo oli kyllä käynyt useastikin työstämässä uutta palstaa ja istuttamassa uusia kasveja. Tähän aikaan kesästä kasvu on hurjaa ja Bottulan ympäristö vihertää. Palstalle vievä polku kaipaa pian viikatetta. Olisi kiva myös saada palstalle hevonen tai lammas heinää rouskuttamaan!

Rikkaruohot olivat onnistuneet valtamaan tilaa ja meni useampi tunti, kun raivasimme esiin istutuksia. Tuli huomattua olkikatteen merkitys. Kate paitsi oli pidättänyt maaperän kosteutta, myös estänyt rikkaruohoja kasvamasta. Aiemmin viikolla oli rankkojakin sateita, joita edelsi helle ja auringonpaahde. Kate auttaa tällaisissa säävaihteluissa tasapainottamaan kasvuolosuhteita.

Iloisena löysimme koululaisten istuttamilta palstoilta kasvamassa perunaa, sipulia, kesäkurpitsaa, auringonkukkien ja kehäkukkien taimia, vähän salaattia ja pikkuisen hernettä, punajuurta ja porkkanaa.

Peruna ja sipuli vaikuttaa kasvavan palstan maaperässä parhaiten. Porkkanalle se vaikuttaa olevan liian tiivistä ja punajuurelle lienee samoin. Maan päällä kasvavat kesäkurpitsat voivat hyvin ja useampi kurpitsankukka loistaa keltaisenaan.

Näimme kimalaisen, perhosen, erilaisia koppakuoriaisia ja valtavan lieron, joten Bottulassa on kesäistä elämää. Yhtään ihmislajin edustajaa ei palstalla vieraillut meidän lisäksi. Liekö syynä tummina uhkaavat pilvet ja ajoittaiset sadekuurot. Palstalaiset ovat kuitenkin näkemästä päätellen olleet aktiivisia, monet palstat näyttivät hyvinhoidetulta. Oli hienoa nähdä erilaisia istutuksia ja toteutuksia.

Herneenpalot kypsyy
Kehäkukkien kukintoja odotellessa

 

Kesäkurpitsalla on keltainen kukka

 

Perunat kasvavat tiiviissäkin maaperässäTeksti ja kuvat: Silja Ngobese