Kotoa ei tule kukaan hakemaan

26.10.2018

Maailma Turussa! -tilaisuus kokosi työnhakijat ja työnantajat kuulemaan rekrytoinnista ja työnhakemisesta. Tilaisuudessa kuultiin lyhyitä puheenvuoroja niin työnantajien kuin työntekijöiden edustajilta. Alun puheenvuorojen jälkeen keskustelua jatkettiin meksikolaisella lounaalla. Aiheena oli nuorten työllistäminen, yrittäjyyden vertaistuki, työnhakutärpit ja työllistämisen tuet.

– Työntekijän tärkein taito on asenne, Arkean henkilösuunnittelija Maiju Sinisalo muistutti tilaisuuden alussa.

Arkea palkkaa kesätöihin noin 100 työntekijää, mutta työntekijätarvetta on myös kauden ulkopuolella. Siivouksen puolella avoimia työpaikkoja on paljon myös talviaikaan, kesällä erityisesti ruokapuolelle tarvitaan lisäkäsiä. Alan koulutus ei ole vaatimuksena työpaikkoihin, sillä työsuhteen alussa työntekijä saa tarkan perehdytyksen. Tällöin oikea asenne riittää – ja hygieniapassistakin on hyötyä.

Kesäduunaa-kampanjassa kesällä 2018 töissä ollut Alina Järvipetäjä harmitteli, ettei yläkoulussa tai lukiossa saa apua työnhakuun.

– Lukiossa huomio on jatko-opintopaikoissa eikä työnhakuun juurikaan saa opastusta. Kielten tunnilla harjoitellaan työhaastattelua ja CV:n täyttöä vieraalla kielellä, mutta mielestäni pitäisi olla enemmän konkreettista apua työnhakuun tarjolla, Alina kertoi puheenvuorossaan.

Alinalle on jo kertynyt kesätyökokemusta kampanjan lisäksi esimerkiksi Jukuparkista, ja koulun ohella hän työskentelee Hesburgerilla osa-aikaisena. Työnhakuun Alina on käyttänyt Oikotietä ja muita työnhakuun tarkoitettuja sivustoja. Hän kokee turhauttavaksi, ettei aina saa mitään vastausta vaivalla tehtyyn työhakemukseen.

– Jos omaan työhakemukseen ei saa mitään vastausta, voi laittaa myös uudelleen viestin, Maiju neuvoi. – Me esimerkiksi pyrimme vastaamaan kaikille, mutta toisinaan yksittäinen viesti voi hautautua muiden saapuneiden alle.

Vastuullinen kesäduuni -kampanjan projektijohtaja Päivi Salminen-Kultanen esitteli kampanjan teettämää kyselyä palautteensaamisen ilmapiiristä kesätöissä. Tutkimuksen mukaan nuoret eivät saa niin paljon palautetta työstään kuin he toivoisivat. Lyhyt kommentti työn ohella riittää palautteeksi, ja palautetta pitää muistaa antaa myös jo kokeneille, vanhemmille työntekijöille. Palautetta halutaan erityisesti oman työn jäljestä ja työn sujumisesta, ja kriittistä palautetta kaivataan vähintään yhtä paljon kuin kehuja.

– Yksilöllinen palaute koetaan tärkeäksi, Päivi muistutti. – Ja mitä nuorempi työntekijä, sen useammin palautetta pitäisi antaa.

Kansainvälistä osaamista ei pidä pelätä

Kateriina Buchtova ja Mezba Uddin kertoivat kokemuksistaan työmarkkinoilla maahanmuuttajataustaisen silmin. Molempien kokemusten mukaan suomen kielen osaaminen helpottaa huomattavasti asemaa työmarkkinoilla.

– Suomi, suomi, suomi! Kateriina kiteytti, kun häneltä kysyttiin vinkkejä maahanmuuttajataustaisille työnhakijoille. – Suomalaiset myös rakastavat osaamisen osoittavia todistuksia ja sertifikaatteja, hän huomautti.

Kimmo Laine, Startup Refugeesin aluepäällikkö, muistutti työnantajia, että maahanmuuttajien joukossa on samanlaista osaamista kuin suomalaistenkin joukossa. Osalla on tutkinto jo valmiina, osalla ei ole vielä koulutusta. Kansainvälisyyttä ei Suomessa Kimmon mukaan vielä osata hyödyntää, sillä kielitaidottomuus koetaan suureksi esteeksi. Erilaiset kokemukset ja näkemykset muualta ovat kuitenkin hyödyksi. Myös Kateriinan mukaan työntekijän kansainvälinen tausta on vain hyödyksi, sillä uusi työntekijä voi tuoda uusia ajattelutapoja kangistuneeseen yrityskulttuuriin.

Sekä Kateriina että Mezba tunnistivat verkostoitumisen tärkeyden. Kimmo paljasti, ettei koskaan ole saanut työpaikkaa hakemalla sitä, vaan työ on aina löytynyt verkoston kautta.

– Liikkukaa, puhukaa ihmisille ja tuokaa esille osaamistanne, sillä kotoa ei kukaan tule hakemaan, Kimmo viestitti työnhakijoille. – Ja työnantajat, älkää vinkuko työvoimapulasta, vaan palkatkaa maahanmuuttajia, sillä osaavia työntekijöitä kyllä riittää!

– Toivoa ei pidä menettää. Jos tulee kieltäviä vastauksia työhakemuksiin, yrittäkää uudelleen, sillä koko ajan oppii jotain uutta! Mezba kehotti.

19.10. järjestetyn tilaisuuden järjestivät Töissä täällä -verkosto, Kesäduunaa- ja Vastuullinen kesäduuni -kampanjat, Varsinais-Suomen Yrittäjät, Turun kaupunki, Turun AMK, Citywork Turku Oy ja Oikotie Työpaikat.

Teksti ja kuvat: Marketta Virta