Hyvä, paha vaatekaappi

26.02.2016

Vaatteet

Vaatteet ja tekstiilit ovat olleet viimeisen vuoden aikana aiempaa useammin uutisotsikoissa ja ystävien Facebook-päivityksissä. On havahduttu siihen, että vaatevalinnoilla on niin sosiaalisia kuin ekologisiakin vaikutuksia ympäröivään maailmaan lähellä ja kaukana. Monia kauhistuttaa ajatus romahtaneissa vaatetehtaissa kuolleista aasialaisista tai länsimaisen pikamuodin hurja tahti, joka johtaa huonontuneeseen tekstiilien laatuun ja pursuaviin vaatekaappeihin.

Tekstiilien huonosta laadusta ja halvasta hinnasta kertoo poistotekstiilien suuri määrä. Suomalaiset heittävät vuosittain pois keskimäärin 13 kiloa tekstiilejä henkilöä kohden. Turun AMK on mukana uudessa pilotissa, jossa kerätään käyttökelvotonta tekstiiliä (‘lumppua’) ja etsitään sille uusia hyödyntämiskohteita teollisuudesta. On upeaa jos tulevaisuudessa voidaan saada entistä suurempi osa tekstiileistä kierrätettyä sekä luotua uusia kierrätysmateriaaleja tekstiiliteollisuuden käyttöön. Kierrätysmateriaalin käyttö ei kuitenkaan poista aasialaisten tekstiilitehtaiden eettisiä epäkohtia tai hidasta kokoajan kiihtyvää vaatteiden kertakäyttökulutusta.

Mitä minä voin tehdä? Miten voin vaikuttaa valinnoillani vastuullisemman vaateteollisuuden edistämiseksi?
Jokainen voi päättää panostaa ostamiensa vaatteiden laatuun, toisin sanoen ostaa vähemmän ja harkitusti. Tunnista oma tyylisi ja suunnittele vuoden vaateostoksesi etukäteen. Korjaa ja tuunaa. Kun ostat uutta pyri valitsemaan eettisesti ja ekologisesti tuotettuja tekstiilejä. Vinkkejä löydät esimerkiksi Vihreät vaatteet-sivustolta.

Tässä Eetti ry:n vinkit kuluttajille eettisten vaatteiden hankintaan:

  • Vaadi vaateyrityksiä kunnioittamaan ihmisoikeuksia ja kysy miten ne ottavat vaatetyöntekijöiden ihmisoikeudet huomioon
  • Harkitse ennen kuin ostat ja osta eettisesti tuotettua
  • Painosta ennemmin kuin boikotoi
  • Kysy kansanedustajilta, mitä he tekevät yritysvastuun edistämiseksi Suomessa

Katso myös The True Cost dokumentti globaalin vaateteollisuuden ongelmista.

vaatteet 1

Teksti: Sara Malve, projektityöntekijä, Turun AMK

Kuvat: Shutterstock