Harjoittelijan kokemuksia Swazimaasta

17.03.2016

Lähdin pakoon harmautta ja kylmyyttä. Saavuin lähes tasan toiselle puolelle maapalloa, jossa heräsin automaattisesti aamuisin viideltä. Suoritin osan opiskelujeni harjoittelusta Swazimaassa Greener Living Moment –organisaatiossa sekä Huussi ry:n leivissä. Olen elokuvaopiskelija, hieman epätavallinen hakija kehitysmaaprojektiin. GLM sekä Huussi ry etsivät dokumentoijaa aktiviteeteilleen ja näin päädyin kuvaamaan materiaalia Swazimaahan kahdeksi kuukaudeksi.

swazi2

Ensimmäisiä matkoja kentälle   

swazi1

Harmaa aukko vuorenrinteellä

Työt alkoivat lähes heti saavuttuani pääkaupunkiin Mbabaneen. Toimisto oli sulkemassa ennen joulua ja pääsin heti mukaan kiertämään kaikki lähiseudun permakulttuuriperennat.

GLM tekee aktiivisesti työtä kaupungin ulkopuolella vihreämmän elämän puolesta; virtsaviljely, kuivasanitaatiokäymälöiden rakennus sekä jäteveden hyötykäyttö eivät ole paikallisille uusia asioita. Haastattelemani ihmiset suhtautuivat ilolla ja inostuksella projekteihin.

Dokumentoin näitä kolmea eri aktiviteettia. Koin tärkeäksi, että kuvaamassani materiaalissa tutustutaan jokaiseen aktiviteettiin ihmisen kautta, joka harrastaa kyseistä vihreämpää tapaa lannoittaa tai kuluttaa vettä. Pääsinkin hyvin lähellä jokaista kuvaamaani perhettä ja observoivan asemani puolesta näin aktiviteetit ja ihmiset hieman eri kulmasta. Lounastin heidän kanssaan ja ymmärsin päällisin puolin vieraan kielen sisällön kamerani takaa. Tutustuin ihmisiin ja kävin heidän kotonaan. Pääsin jollakin tapaa nopeasti yllättävän lähelle. Koin ensimmäistä kertaa välineeni vangitsevan magian. Moni oli otettu ja esiintyi innoissaan kameralleni, vaati jopa kuvaamaan itseään.

swazi3

Virtsaa auringossa

Olen opinnoissani keskittynyt kaikkeen muuhun kuin siihen tekniseen puoleen, joten lähdin hyvin turistina kameran ja mikkien kanssa matkaan. Joka päivä oivalsin tekniikasta jonkun uuden asian ja harjoittelu muodostui hyvin tärkeäksi itsetunnon ja opin kasvattajaksi suhteessa ammattivälineistööni. Elokuvalle tekemisen muotona on tyypillistä työskennellä ryhmässä ja nyt jouduin ja sain ottaa vastuun kaikesta itse.

Joka päivä tuli myös ongelmia. Opin niin paljon ja tiiviisti, että välillä myös unohdin perusasioita. Nyt voin kuitenkin sanoa kykeneväni itsenäiseen työskentelyyn alani perustekniikan kanssa sekä arvostavani työryhmää yhä enemmän.

swazi4

Leidit lounaalla

Saapumisestani lähtien kuulin joka päivä kuivuudesta ja ennen paluutani pääkaupungissa aloitettiin veden säännöstely. Kuivasanitaatio alkoi näyttäytyä mahdollisena pelastuksena ja jopa politiikkana, sillä kaupungissa ihmiset olivat ongelmissa vesivessojen kanssa.

swazi5

Viimeistä viedään vessan rakennuksessa

Harjoittelu kulminoitui Khulaan, vuoren rinteelle, johon rakennettiin kuivakäymälää. Kuvasin rakennusta kaksi viikkoa. Kamera on pyörinyt pakoilemani harmauden ympärillä, käymälän reiän joka puolella yrittäen saada siitä kirkkaassa auringossa mahdollisimman selkeä, käyttökelpoinen ja ehkä myös kaunis kuva.

Tällä hetkellä editoimme materiaalia Suomen loskassa ja harmaa aukko vuorenrinteellä loistaa tietokoneen ruudulta kuin aurinko etelästä.

-Anna