Korkeasti koulutettu osaaja jää helposti oman onnensa nojaan

01.04.2019

Korkeasti koulutettu kansainvälinen osaaja ei saa riittävästi tukea työllistyäkseen koulutustaan vastaavalle alalle Suomessa, sillä tieto ja apu on suurelta osin suunnattu maahanmuuttajille, joilta ei löydy korkeakoulututkintoa kotimaastaan. Katerina Buchtova muutti Suomeen vuonna 2016 Tsekistä ja yllättyi työnhaun haasteista.

-Ennen ajattelin, että työn hakeminen ja saaminen olisi suhteellisen helppoa EU:n sisällä kaikille EU:n kansalaisille. Suomeen saavuttuani tajusin olleeni väärässä. Alussa oli vaikea saada tietoja Suomen työelämän vaatimuksista. Onneksi löysin Vertaista vailla -kurssin, kommentoi Katerina.

Katerina oli mukana ensimmäisellä Vertaista vailla -intensiivikurssilla vuonna 2017. Hänen mukaansa tuo kurssi oli ensimmäinen paikka, jossa hän sai vastauksia omiin työnhakuun liittyviin kysymyksiinsä. Katerina on ammatiltaan lakimies, mutta korkea koulutustaso ei auttanut uudessa kotimaassa sopivan työn löytämisessä. Suurin osa maahanmuuttajille suunnatusta tiedosta oli tarkoitettu matalasti koulutetuille osaajille. Hänestä tuntui, että korkeasti koulutettujen oletetaan löytävän itse helposti töitä Suomesta.

Mentori osasi auttaa oman alan erityisissä haasteissa

Katerina luettelee hänen kotoutumistaan edistäneitä asioita: suomen kielen taito, yleissivistävä tieto Suomesta ja houkutteleva ansioluettelo. Omaa ansioluetteloaan hän työsti lukuisia kertoja, ja Vertaista vailla -kurssilta saadut vinkit auttoivat häntä tekemään sen Suomen työnhakuun sopivaksi. Hän nostaa esille myös oman alan mentorilta saadun kullanarvoisen avun.

-Sain Vertaista vailla -hankkeen kautta turkulaisen lakimiehen, Elina Kasin, mentorikseni, ja siitä oli paljon apua. Hän tunsi oman alani työtilanteen, ja oli hienoa vihdoin päästä juttelemaan jollekin, joka ymmärsi myös minun tilanteeni niin hyvin, sanoo Katerina.

Kouluttautuminen Suomessa kannattaa aina

Työllistymisprosessiin meni pitkä aika, mutta nyt Katerina työskentelee Tsekin suurlähetystössä Helsingissä. Hän toivoo, että muut vastaavassa tilanteessa olevat löytäisivät työtä Suomesta nopeammin ja korostaa koulutuksen merkitystä työn löytämisessä.

-Hanki suomalainen tutkinto, vaikka sinusta tuntuisi, että osaamista löytyy jo tarpeeksi. Suomalaiset ovat korkeasti koulutettuja; monet ovat hankkineet useitakin tutkintoja, vinkkaa Katerina.

 

Teksti: Sara Malve-Ahlroth, hankeasiantuntija, Turun ammattikorkeakoulu

Kuva: Katerina Buchtova