Ympäristövastuuta Mnyamatsinissa

08.09.2014
Jätteenkierrätyspiste Mnyamatsinissa. Kuva: Lotta Eriksson

Mbabanen kuivasanitaatio- ja jätehuoltoprojekti on kehitysyhteistyöprojekti, joka sijoittuu pieneen eteläisen Afrikan valtioon, Swazimaahan. Projekti on saanut rahoituksen Suomen ulkoministeriöltä ja hankepartnereina toimii TUAS, Huussi ry, Swazimaan yliopisto (UNISWA), Green Living Movement (GLM) Swazimaa sekä Mbabanen kaupunki. Hankkeen tarkoituksena on parantaa projektialueiden sanitaatio- sekä jätehuoltotilannetta.
Tällä hetkellä sanitaatio ja jätehuolto nähdään Swazimaassa tabuna, asiana josta ennemmin vaietaan kuin keskustellaan. Tarjoamalla koulutuksia paikallisille nuorille, päättäjille sekä medialle projektipartnerit pyrkivät saamaan kysymykset sanitaatiosta ja jätehuollosta arkipäiväisiksi. Hanke toimii kolmella projektialueella, jotka ovat sijoittuneet lähelle Swazimaan pääkaupunkia Mbabanea.

Jätehuolto-opetusta Mnyamatsinissa. Kuva: Lotta Eriksson
Jätehuolto-opetusta Mnyamatsinissa. Kuva: Lotta Eriksson
Suomessa ympäristövastuu, eettinen kuluttaminen ja kestävä kehitys ovat sanoja, jotka eivät sisällä vain paljon merkittävää painoarvoa, mutta ovat myös ajanmukaisia trendejä. Swazimaassa, Mnyamatsinin kylässä ympäristövastuu, eettinen kuluttaminen ja kestävä kehitys ovat arkipäivää, haluttiin tai ei.
Miten helppoa onkaan olla vastuussa omasta ympäristöstä Suomessa, kun tuottamamme jätteet haetaan pihasta ja toimiva viemäriverkosto imaisee harmaat- ja mustat vedet mennessään. Mnyamatsinissa näin ei kuitenkaan ole. Alueella asuu aktiivisia kyläläisiä, jotka pitävät projektin avuin rakennettua kierrätyskeskusta pystyssä, jonne paikalliset voivat tuoda ja myydä jätteitä, joita kotitalouksissa on syntynyt.
Swazi-poikien perinteinen tanssi. Kuva: Lotta Eriksson
Swazi-poikien perinteinen tanssi. Kuva: Lotta Eriksson

 

 

 

Mnyamatsinissa harmaavesi on aikaisemmin kaadettu surutta minne sattuu. Projektin puitteissa UNISWAN tutkijat ovat kehittäneet harmaanveden hyötykäyttöä lisääviä pieniä “puhdistustorneja”, joissa harmaanveden sisältämät ravinteet otetaan takaisin kiertoon. Mnyamatsinissa ympäristövastuu saakin aivan uuden konkreettisen merkityksen, jossa suurin vastuu ympäristön hyvinvoinnista onkin kylän asukkailla, eikä esimerkiksi kunnalla, tai valtiolla. Myös kuivakäymälöistä suunnitellaan paikallisille toimeentuloa. Toimeentuloa voi saada monesta eri kuivasanitaatioprosessin vaiheesta. Kompostoitu huussijäte sisältää paljon arvokkaita ravinteita kasveille. Tämä ”ilmainen” orgaaninen lannoite parantaa viljelijöiden satoja ja sitä kautta heidän tulojaan. Lisäksi ylimääräinen lannoite ja vihannekset voidaan myydä paikallisilla markkinoilla. Tämän lisäksi parantuneet sanitaatio-olosuhteet edistävät paikallisten ihmisten ja ympäristön terveyttä ja siten vaikutukset ulottuvat laajemmalle. Sanotaan, että pienillä teoilla voi olla suuri merkitys. Suomalaiset kaupunkilaiset eivät ole itse viljelemässä vihanneksiaan, eikä suurin osa tiedä paljonko he kuukaudessa puhdasta vettä kuluttavat, tai minne harmaavesi menee. Meillä on kuitenkin vara valita ja ostopäätöksillämme voimme tukea reilua kauppaa, vastuullista liiketoimintaa ja sitä mukaa kestävämpää kehitystä.

 

Teksti ja kuvat: Lotta Eriksson