Kielen opiskelua vertaismentoreiden avulla

11.04.2018

Turun Aikuiskoulutuskeskuksessa on kokeiltu joulukuun alusta lähtien digitaalista oppimisanalytiikkaa hyödyntävää kielenopetusohjelmistoa sekä vertaismentorointia suomen kielen opiskelun tukena. Kokeiluun valittiin aloittavista kotoryhmistä 10 opiskelijaa sekä rekrytoitiin 3 maahanmuuttajataustaista, akateemisesti koulutettua vertaismentoria. Mentoroinnin ja digitaalisen opiskelun lisäksi testiryhmä on kokoontunut opiskelemaan suomen kieltä perjantaisin lähiopetusryhmässä, jossa opettajana on toiminut kantasuomalainen suomen kielen opettaja sekä maahanmuuttajataustainen kotimaassaan englannin ja ranskan kielen opettajaksi sekä suomessa arabian kielen opettajaksi valmistunut sujuvasti suomea taitava opettaja.

Mentorit ovat järjestäneet kokoontumisia opiskelijoille keskimäärin kolmesti kuukaudessa. Mentorit ovat ensisijaisesti pyrkineet tukemaan opiskelijoiden kotoutumisprosessia keskusteluin, joissa on puhuttu syvällisesti ja laajasti kotoutumisen haasteista, iloista ja kipupisteistä. Lisäksi mentorit ovat motivoineet opiskelijoita suomen kielen opiskeluun.

Testiryhmän toiminta loppuu toukokuun alussa opiskelijoiden siirtyessä työharjoittelujaksolle. Mentorit jatkavat tämän jälkeen työskentelyä AboaNova-hankkeessa ns. pr-tehtävissä. Peeärrää AboaNova-hankkeelle on jo ehtinyt tekemään yksi testiryhmän opiskelijoista: Nuori irakilainen lakimies Saif Al-Zabeen edusti AboaNova-hanketta Itämeren kaupunkien liiton (UBC) konferenssissa Rostockissa 12.-14.3.2018. Kuvassa posteri, joka Saifilla oli mukanaan Rostockissa.

 

Lisätietoja:

Saara Linnatsalo

Turun Aikuiskoulutuskeskus

puh. 040 518 1153

saara.linnatsalo@turunakk.fi