Koulu keskellä korttelia

Turun ammattikorkeakoulun Koulu keskellä korttelia -tutkimushanke toteutettiin vuosina 2013-15 ja se oli osa ARA:n Asuinalueiden kehittämisohjelmaa. Hanke kohdistui Pansio-Pernon alueeseen Turun kaupungissa ja sen tavoitteena oli selvittää koulun roolia sekä kaupunkiviljelyä yhteydessä asukkaiden osallistamiseen. Hankekumppanina toimivat Pansion koulu ja Turun 4H-yhdistys.

  • Millainen on koulun rooli asuinalueen kehittämisessä ja yhteisöllisyyden edistämisessä? Millä keinoin koulusta voisi muodostua asukkaiden yhteinen toiminnan keskus? Onko oppimisalueen laajentaminen mahdollista?
  • Soveltuuko kaupunkiviljely asukkaiden yhteisöllisyyden lisäämiseen Pansio-Pernon alueella? Miten yhteinen, puutarhamainen viljelypalsta toimii asukkaiden vihreänä olohuoneena ja kohtaamispaikkana?

Vaikka kyseessä olikin tutkimushanke, pyrittiin sen aikana konkreettiseen toimintaan itse alueella. Yhdessä 4H:n kanssa järjestettiin aktiviteetteja koulun toiminta-alueella. Lapsille ja nuorille pidettiin mm. Ruokakoulua ja Pansion koulun puuhakerhoa. Koululaiset vierailivat viljelypalsta Bottulassa oppimassa viljelystä ja kompostoinnista. Bottulassa  myös järjestettiin kaikille avoimia työpajoja ja tapahtumia, kuten kompostipäivä ja sadonkorjuujuhla.

Turun ammattikorkeakoulun opiskelijat olivat tiiviisti mukana toiminnassa: he ovat ideoineet tulevaisuuden koulua sekä suunnitelleet ja toteuttaneet muun muassa Pansio-Perno-päivän ohjelmaa ja Bottulan tapahtumia. Asukkaiden yhteinen viljelypalsta Bottula sijaitsee Öölanninkadun, Pernontien ja joen katveessa. Hankkeen tuloksia hyödynnetään laajasti kumppaneiden ja AMKn toiminnassa.

Kokko logo vihreä iso tekstillä