Reilu kevät 2017

15.06.2017

Reilun kaupan kevät Turun ammattikorkeakoulussa toi mukanaan uusia tuulia, kun siirryin Lauran seuraajaksi puheenjohtajan paikalle ja kannatustyöryhmässä kokeiltiin ensimmäistä kertaa tutkimuspajatoimintaa. Seuraavaksi pajalaisemme Eeva-Marian kokemuksia keväästä:

”Aloitin Reilun kaupan tutkimuspajassa maaliskuun puolessa välissä. Nämä päälle kaksi kuukautta ovat opettaneet paljon, vaikka väliin on mahtunutkin taukoja pajailuun, vetäjämme Ilonan opintomatkan ja oman vaalityön takia.

Aluksi ajatus pajasta oli uusi, olenhan vasta tammikuussa aloittanut konetekniikan opiskelija. Perehtyminen mm. projektin vaiheisiin ja yhteistyöhön henkilökunnan kanssa olivat mielenkiintoisia. Mutta mitä tärkeintä on ollut tutustuminen Reilun kaupan ideaan ja tavoitteisiin. Vaikka olenkin ajatuksiltani kestävän kehityksen kannattaja, en kuitenkaan ollut ennen perehtynyt Reilun kaupan tuotteisiin. Enkä siihen kuinka ne tuotetaan tai mitä viljelijä siitä saa. Tämä on lisännyt tietouttani ostosvalinnoissa.

’Mitä ei ihminen tekisi kestävän kehityksen ja vastuullisen kaupankäynnin takia.’ Tämän lauseen esitin pajaseminaarissa 26.4.2017, kun kerroin pajan tavoitteista ja saavutuksista. Olimme siis edellisenä päivänä olleet jakamassa ilmaisia banaaneja ja tarjonneet kahvia Lemminkäisenkadun kampuksella, banaanipuvut päällä. Herätimme hilpeyttä osaksemme, mutta ihmiset ottivat hyvin vastaan ja tulivat mielellään kertomaan minkälaisia Reilun kaupan tuotteita he haluavat opiskelijaravintolan tarjoavan. Keräsimme rasteja julisteeseen, joissa oli vaihtoehtoja suklaasta tofuun. Ilona toimitti kuvan julisteesta eri kampuksien ravintoloihin, Reilun kaupan tuotteiden tarjonnan lisäämiseksi.”

Banaanitempauksen lisäksi kevääseen mahtui esimerkiksi minimalistinen maaliskuu -haaste, jonka tarkoituksena oli hankkiutua eroon ylimääräisestä tavarasta ja samalla kiinnittää huomiota omaan kulutuskäyttäytymiseen. Pakko myöntää, että vaatekaappi-inventaario ja sängyn alla lymyävien sedimenttien läpikäyminen osoittautui kohdallani liian haastavaksi, mutta myöhemmin keväällä yllätin itseni siivousvimmalla ja sain kuin sainkin mukavan määrän materiaa siirrettyä kierrätykseen. Ajattelin kuitenkin jatkaa minimalistista menoa läpi kesän, ja kannustan siihen kaikkia muitakin!

Syksyllä pajatoiminta jatkuu projektipajan muodossa ja Eeva-Maria siirtyy kannatusyhdistyksen puheenjohtajaksi lähtiessäni harjoitteluun Swazimaahan. Luvassa on myös yhteistyötä Turun yliopiston ja muiden Turun korkeakoulujen kanssa Reilu kampus -hankkeen edistämiseksi.

Iloista kesää!

Ilona Seppälä
Reilun kaupan kannatustyöryhmän puheenjohtaja
Energia- ja ympäristötekniikan 2.vuoden opiskelija