Puheenjohtaja vaihtui, reilu meininki jatkuu

23.02.2018
Jouduin uhrautumaan ja tilaamaan kahvilassa pullan, jotta sain kauniin kuvan. Ihailtavaa omistautumista, eikö?

Nimeni on Anni Honkonen ja olen turkulaistunut vuonna 2015 (prosessi on tosin käynnissä edelleen) ja olen Turun AMK:n Reilun kaupan kannatustyöryhmän puheenjohtaja vuosimallia 2018. Opiskelen energia- ja ympäristötekniikkaa toista vuotta ja työskentelen Resurssitehokas liiketoiminta -tutkimusryhmässä opiskelija-assistenttina. Olen mukana monessa ja innostun jopa huvittavissa määrin uusista projekteista, tapahtumista ja mahdollisuuksista vaikuttaa.

Reilun kaupan korkeakoulu -arvonimen saaminen ja ylläpitäminen on Turun AMK:ssa kunnia-asia ja olemmekin olleet sen ylpeitä kantajia vuodesta 2013. Arvonimi edellyttää monenlaisten kriteerien täyttymistä, muun muassa Reilun kaupan kahvin ja teen tarjoamista koulun virallisissa tilaisuuksissa ja Reilun kaupan vaihtoehtoja on oltava tarjolla myös kaikissa korkeakoulun kahviloissa ja ravintoloissa. Kriteerit ovat kokonaisuudessaan nähtävillä osoitteessa: http://www.reilukauppa.fi/korkeakoulut/ . Olemme myös mukana viemässä eteenpäin turkulaisten korkeakoulujen Reilu kampus -hanketta.

Henkilökohtainen mielipiteeni on, että vahvimmat, sivistyneimmät ja älykkäimmät meistä tukevat ja auttavat muita, etenkin heikompiaan, sekä kokevat välillä musertavaakin vastuuta kestävästä kehityksestä kaikissa ulottuvuuksissaan. Fiksua ei tietenkään ole ahdistua, vaan ratkaisukeskeisesti miettiä ”mitä voimme tehdä?”. Reilun kaupan yhteydessä olen kuullut sanonnan ”muutetaan maailmaa kahvipaketti kerrallaan”. Kuulostaa suureelliselta, muttei ole välttämättä huuhaata, vaikka Reilu kauppa on paljon muutakin kuin vastuullisen kahvin litkimistä. Tämä lausahdus sisältää mielestäni ajatuksen siitä, että pienistä, päivittäisistä teoista lähtee iso muutos. Lisäksi ainakin me suomalaiset kulutamme kahvia siihen malliin, ettei se edes ole yhdentekevää, millaiset korvaukset kahvipapujemme viljelijöille taataan. (Keskimäärin jokainen suomalainen lipittää kahvia Kahvi- ja paahtimoyhdistyksen mukaan lähes 10 kiloa vuosittain).

Reilun kaupan kannatustyöryhmässä tärkeä tehtävämme on myös valistaa kansaa. Usein ihmisten päätökset toimia ympäristöystävällisesti sekä eettisesti ja sosiaalisesti kestävästi lisääntyvät, kun he saavat lisää tietoa. Toisin sanoen tässä tapauksessa tieto lisää maailmantuskaa. Omalla toiminnallaan voi onneksi vaikuttaa, Reilun kaupan kautta vielä suhteellisen kivuttomasti. Välittäminen on inhimillistä, ja vielä, kun sisäistää universaalit riippuvuussuhteet – eli sen, että kaikki vaikuttaa kaikkeen – tajuaa, että toimiessaan vastuullisesti auttaa viime kädessä itseään ja tulevia sukupolvia akuuttia hätää kärsivien lisäksi.

Tarjolla Reilun kaupan kannatustyöryhmän parissa on erilaisia aktiviteetteja ja kaikkea toimintaamme yhdistää hyvä fiilis, yhteinen missio sekä hedelmälliset keskustelu- ja vaikutusmahdollisuudet. Halutessaan pääsee mm. tanssimaan banaaniksi pukeutuneena, järjestämään rasteja eri tapahtumiin, keittämään (ja juomaan) kahvia sekä keskustelemaan tärkeistä teemoista. Jos kiinnostuit ja haluat lisätietoa, ota yhteyttä anni.honkonen@turkuamk.fi.

 

Anni Honkonen, Reilun kaupan kannatustyöryhmän puheenjohtaja