Luovu siitä, mitä et tarvitse – kuukausi (ja seuraavat) minimalistina

20.01.2017

Jouluaattona se ajatus sitten ystäväporukassa syntyi. Uudenvuoden lupausten ohella päätimme käynnistää tammikuun ensimmäisenä minimalistipelin. 31 päivää turhan tavaran poistoja kodeistamme. Pelin idea on yksinkertainen. Kuun ensimmäisenä poistetaan kotoa yksi tavara, seuraavana kaksi, kolmantena kolme ja niin edelleen. Kuun lopussa, sen pituudesta riippuen, koti on noin viittäsataa tavaraa kevyempi. Tammikuussa osoitetaan ovea tarkalleen 496 esineelle.

Kuinka monta kattilaa ihminen lopulta tarvitsee? Kuinka monet farkut, housut tai verhot? Olen pelannut minimalistihaasteen läpi viimeksi helmikuussa 2016. Peli ajoittui aikaan ennen muuttoa uuteen kotiin. Tavaraa poistui silloin heittämällä useammankin minimalistihaasteen määrä.

Kuukausi oli opettavainen. Tavaroita inventoidessa puhdistuivat niin kaapit kuin mielikin. Muuttokuorma oli kevyempi kantaa ja jäljelle jääneille tavaroille helpompi löytää paikka uudessa kodissa.

Lähes vuosi edellisen haastekierroksen jälkeen kodissamme henkii edelleen pelin vaikutus. Astioita on jäljellä kohtuullinen määrä ja ne ovat kaikki käyttötavaraa lukuun ottamatta mummin jäämistön sherry- ja madeiralaseja.

Kun tarvitsen tietynlaista ruuvia, tiedän, mistä lähden sitä etsimään. Kohentamista odottavat rintamamiesaikaa vanhemman talon nurkat voivat uudistua inspiraation iskiessä, kun maalaustarvikkeet ovat löydettävissä yhdestä paikasta. Takuukuiteilla, käyttöohjeilla ja muulla vastaavalla on nykyään paikkansa.

Tästä huolimatta varastoistani löytyi tällä minimalistikierroksella mm. kolme esiliinaa. Ihan heti ei tule mieleen tilannetta, jossa olisin niistä yhtäkään käyttänyt 😉 Esiliinat etsiköön siis kotinsa muualta.

 

img_8665img_8666img_8664

 

Meille tarpeettomat tavarat jatkavat matkaansa. Käyttökelvoton lähtee uusiokäyttöön tai kaatopaikalle. Osa tarvitsijoille lahjoituksina, osa kirppispalstan kautta matkakassaa kartuttamaan. Minimalistihengen hyödyistä ei tarvitse kiistellä. Kaiken muun hyvän ohella se tuo myös lisää aikaa. Ei hullumpaa, vai mitä?

 

Kiinnostuitko?

Yhteiseen matkaan on mahdollisuus tuota pikaa, kun Reilun kaupan kannatusyhdistys haastaa Turun amkin väen mukaan Minimalistin maaliskuuhun. Seuraa blogia ja hyppää mukaan.

 

Tavarat kiertoon

SPR Kontti-tavaratalot

Hope ry Turku

Roskalava Turku-ryhmä Facebookissa

Ekotori

Poistotekstiilihanke

 

Sano “Minimalissimo!”  ja katso, mihin matka sinut vie. Saatat yllättyä! : ) 

 

Karsivin terveisin,

Kirsi-Maria Castrén-Harju

Viestintäsuunnittelija

Reilun kaupan kannatustyöryhmän jäsen

kima