Kopiokoneilla käy kuhina

25.04.2016
20151106, Turku, Skanssi , Smart Susteinable Cities. Kuva: Joonas Salo

Turun ammattikorkeakoulussa tulostettiin vuonna 2015 yhteensä 2 071 464 (2014; 2 236 220) paperiarkkia. Tämä tarkoittaa reilua 4 143 riisiä paperia. Vaikka paperinkulutus on edelleen laskussa, tulostamme silti paperia 5 675 arkkia päivässä vuoden jokaisena päivänä.  Tavoitteenamme onkin puolittaa tulostuskustannukset.

Montako paperia sinä olet tänään tulostanut ja olivatko ne kaikki ehdottoman välttämättömiä?

Yli 2 miljoonan paperin tuottamiseen vaaditaan metsäteollisuuden mukaan harvennuspuut noin 22 tenniskentän kokoiselta alueelta. Hiilidioksidipäästöjä syntyy yli 9000 kiloa.  Omakotitaloa lämmittäisi samalla puumäärällä jopa 3,6 vuotta.

Käytimme rahaa tulostukseen vuonna 2015 jopa 115 000 euroa. Mitä muuta olisimme tällä rahalla voineet tehdä?

On väliä miten paljon ja miten paperia tulostat. Yksittäisen “supertulostajan” vuosittaiset tulostuskulut voivat nousta tuhanteen euroon.

Tulostusta seurataan

Tulostusmäärät vuosilta 2014 -2016 on tallennettu RUORIn kaikkien ihmeteltäväksi. Vuoden 2016 tulostuksia seurataan kvartaaleittain, kuten muitakin tavoitelukuja. RUORIsta löytyy tulostajien TOP10.

Jotta tulostusta saadaan vähennettyä, työyhteisössä tarjotaan digityönohjausta. Tavoitteena on tehostaa sähköisten työkalujen käyttöä arjen työskentelyssä ja opetuksessa.

Harkitse ensin, tulosta vasta sitten

Kun seuraavan kerran astelet kohti kopiokonetta, mieti kaksi kertaa.

Tarvitsetko todella tulosteita? Voisitko niiden sijaan hyödyntää käytössämme olevaa teknologiaa: tietokoneita, tabletteja, kännyköitä ja e-lukulaitteita?

Tärkeät sähköpostiviestit, raportit ja luentomuistiinpanot säilyvät tietokoneen kovalevyllä tai bittiavaruudessa. Kun tallennat pilveen, ne ovat aina käytettävissäsi, missä ikinä oletkin.

Kun sinun on pakko tulostaa (esim. opetusmateriaalia), tee se kestävästi. Valitse mustavalkoinen kaksipuolinen tulostus ja asettele mahdollisimman monta sivua samalle arkille.

Oppitunneilla tai palavereissa anna osallistujille valinnanvapaus päättää haluaako hän tulostaa vai käyttää sähköisiä työvälineitä.