Ecofyi: Kestävän joulun lahjalista

01.12.2017

Joulu saattaa tuoda monenlaista stressiä. Pitää tavata taas sukulaisia ja koittaa hymyillä kauniisti, kun setä jälleen kysyy, koskas niitä lapsia ilmaantuu. Pitää yrittää hoitaa ruokaostokset kaupassa välittämättä kaiuttimista pauhaavasta liioitellun iloisesta joulumusiikista. Pitää suunnitella h-hetken menu. Pitää nostella maljoja niin monissa pikkujouluissa, että sekoaa laskuissa. Pitää näyttää siltä, että kaikki on ihan okei, vaikka tekisi mieli lysähtää loppuvuodelle kasaantuneiden tehtävien alle. Ja ennen kaikkea pitää keksiä, mitä antaa lahjaksi ihmisille, joilla oikeastaan on jo kaikkea.

Joulu on jo pitkään ollut juhla, jonka alkuperäinen merkitys on jäänyt yltiöpäisen kulutuksen alle. Lahjojen saaminen ja antaminen on toki kivaa, mutta kuinka moni oikeasti tarvitsee viime hetken joululahjapaniikissa ostettua kosmetiikkapakkausta tai kynttiläsettiä, ellei se ole juuri se, jota on aina halunnut.

Kuinka monen kaapeissa lojuu käyttämättömänä menneiden vuosien hittilahja, kuten piikkimatto tai selfie-keppi? Kuinka monen kotona on käyttämättömiä tekstiilejä, jotka eivät sovi makuuhuoneen väreihin, tai astioita, jotka eivät sovi muuhun, hartaasti kerättyyn astiastoon? Tai kuinka moni tuskailee kaappitilan riittämättömyydellä, vaikka kiitollisena lahjan olisi vastaanottanutkin? Niinpä.

Mitäpä jos tänä jouluna luopuisit kokonaan lahjastressistä? Mitäpä jos lahjoittaisitkin jotain sellaista, joka ei vaadi kaappitilaa? Tai mitäpä jos antaisitkin jotain, joka ei maksa mitään?

Nollabudjetti

Jos haluat päästä halvalla mutta tuottaa lahjansaajalle suurta iloa, lahjoita aikaasi. Aikaasi voit antaa monella tavalla. Anna esimerkiksi kymmenen kerran lenkkeilyseuralahjakortti, lupaa pestä ikkunat, tarjoudu remonttitalkoisiin tai lenkitä mummon koiraa. Pienten lasten vanhemmat ovat varmasti kiitollisia, jos lupaat hoitaa lapsia esimerkiksi yhden illan ajan, jotta he saavat kahdenkeskistä aikaa. Myös yksinhuoltaja kiittää, mikäli saa illan vain itselleen.

Muutaman kolikon budjetti

Jo parilla eurolla voi muistaa kestävällä tavalla. Kukkaset ilahduttavat kaikkia. Todelliset viherpeukalot ihastuttavat ystäviään kasvilla, jonka kesällä voi istuttaa ulos. Mikäli kaulin pysyy kädessä, leivo joululahjaksi tuoretta leipää. Esimerkiksi saaristolaisleipä on yllättävän helppo valmistaa ja se säilyy hyvänä pitkään.

Muutaman setelin budjetti

Mikä olisikaan ihanampaa kuin viedä hyvä ystävä retkelle luonnon keskelle esimerkiksi kansallispuistoon. Pakkaa mukaan kunnon eväät ja ikimuistoinen päivä on taattu. Sunnuntaibrunssilla jonottamisen sijasta järjestä brunssi kotona ja kutsu ystävät nauttimaan kiireettömästä tunnelmasta. Järjestä kavereille saunailta ja lupaa tarjota juomat (tai ainakin osa) tai kutsu kaverit kokkaamaan kolmen ruokalajin illallinen. Erityisesti opiskelija ilahtuu, jos joululahja onkin ruokalahja: kokoa pakettiin leivän ja kaurahiutaleiden lisäksi esimerkiksi oliiviöljyä, juustoja tai sushiainekset.

Rajaton budjetti

Elämyksille ei voi määritellä hintaa. Muisto loistavasta ravintolakokemuksesta tai tunteet nostattavasta teatteri-illasta säilyy pitkään. Elämyksen ei tarvitse olla kuumailmapallolentoja tai koskenlaskuja vaan pelkät elokuvaliput voivat riittää. Muista, että myös luonto voi olla elämys eikä se maksa mitään.

Lahjoita hyväntekeväisyyteen

Anna lahjaan varatut rahat hyväntekeväisyysjärjestöille, jos haluat tuottaa hyvän mielen sekä lahjan saajalle että maailmalle.

kestävä joulu lahjat

Jos aineettomat lahjat eivät kuitenkaan tunnu hyvältä ajatukselta, voi sukulaisten ja ystävien kanssa sopia yhden lahjan säännöstä tai lahjaringistä. Lahjaringissä etukäteen sovitaan, kuka ostaa lahjan kenellekin. Jännitys säilyy, jos lahjansaajat eivät tiedä, keneltä lahjan saavat. Aikuisten kesken voi myös sopia, ettei lahjoja hankita ollenkaan. Ehkä yhdessäolo on lahjojakin tärkeämpää.

Teksti ja kuvat: Marketta Virta. Marketta kirjoittaa Ecofyi-sivustoa yhdessä ystävänsä Lauran kanssa. Ecofyi keskittyy levittämään kestävän ja ekologisen elämän ilosanomaa. Sivustolle pääset tästä. Löydät Ecofyin myös Facebookista ja Instagramista!