Lähtisitkö sinäkin kaveriksi?

18.12.2018

Kaveriksi -tapahtuman järjestäminen lähti liikkeelle Suomen Pakolaisavun ja Vertaista vailla -hankkeen yhteisellä suunnittelu kokouksella, missä sovittiin tapahtumapäivä ja sen järjestämiseen liittyvistä asioista. Tapahtuman idea oli löytää maahan muuttaneelle henkilölle suomenkielinen kaveri, jonka kanssa voi puhua suomea, joko kahvikupposen äärellä tai jonkin kivan harrastuksen parissa.

Tapahtumapaikaksi valikoitui pääkirjaston kokoustila ja päiväksi 12.12. 2018. Kun tila ja aika oli saatu sovittua, alkoi markkinointi. Tapahtumaa markkinoitiin sosiaalisessa mediassa ja perinteisesti lehtisiä jakamalla. Osa ystävistä ja entisistä harjoittelupaikoista värvättiin mukaan välittämään tietoa tapahtumasta. Ilmoittautumisia alkoi tulla nopeaan tahtiin ja loppujen lopuksi aika pienessä ajassa oli jo yli 20 ilmoittautunutta.

Tapahtuma päivänä olimme hyvissä ajoin järjestämässä tilaa. Kirjaston tila oli hieman sokkeloisessa pakassa, mutta pienen neuvonnan ja ohjauksen avulla, kaikki löysivät perille. Osallistujat istuivat piirissä ja tapahtuma alkoi esittelyllä, jossa kerrottiin koko tapahtuman idea. Toiminnan esittelyn jälkeen alkoi iloinen ja vilkas puheensorina. Osallistujille jaettiin eri väriset lanka rannekkeet. Henkilöt jotka halusivat tutustua suomen kieliseen henkilöön, saivat punaisen rannekkeen ja ne jotka halusivat tutustua maahan muuttaneeseen, saivat sinisen rannekkeen. Sen jälkeen jokainen esitteli itsensä kertomalla oman nimen ja missä asuu sekä oman kiinnostuksen kohteensa.

Esittelyn jälkeen muodostettiin kaksi piiriä. Ulkopiirissä olivat ne, jotka halusivat tutustua suomen kieliseen henkilöön ja sisäpiirissä ne jotka halusivat tutustua maahan muuttaneeseen. Viiden minuutin keskustelun jälkeen sisäpiiriläiset vaihtoivat paikkaa ja näin jokainen vuorollaan kohtasi uuden ihmisen, jonka kanssa keskustella. Keskustelun tueksi heijastettiin taululle kysymyksiä, joita voi keskustelun tueksi käyttää.

Keskustelun aikana, osa järjestäjistä olivat laatineet paperilaput ihmisten kiinnostuksen pohjalta. Kun keskustelut olivat keskusteltu, jokainen sai mennä sen paperilapun luokse, mikä itseä kiinnosti. Aiheina oli mm. luonto, koripallo, musiikki, kokkaus, uinti ja kulttuuri. Näistä muodostui uusia ryhmiä ja nämä kaveriryhmät sopivat tapaamispaikan ja ajan. Ryhmät sitoutuivat ainakin kahteen tapaamiskertaan. Tapaamisista tehtiin sopimus ja jokainen otti sopimuspaperista kuvan itselleen.

Huolimatta joulukuisesta pimeästä ja koleasta illasta, paikalla oli 19 innokasta kaveriksi haluavaa. Hienoa oli huomata, että tapahtumassa oli mukana myös muutama suomalainen mies ja maahan muuttaneiden keskuudessa naiset olivat aktiivisesti lähteneet liikkeelle. Tunnelma tapahtumassa oli aktiivinen ja välitön. Ihmiset puhuivat ja nauroivat keskenään. Palaute oli positiivista. Joku osallistujista kertoi aluksi hieman epäilleensä koko jutun ideaa, mutta sanoi yllättyneensä positiivisesti siitä, miten hyvin ja yksilöllisesti asiat kuitenkin menivät ja kaverikin löytyi.

Itse tapaan ryhmäni kolme kertaa uinnin, suomen kielen opetuksen ja kahvittelun merkeissä. Saa nähdä tuleeko tästä useampia tapaamisia.

Uutta Kaveriksi- tapahtumaa odotellessa. Tule sinäkin. Kaveriksi.

 

Teksti: Marjukka Vilpponen sosionomi-diakoni-opiskelija, Vertaista vailla -hankkeen harjoittelija, Helsingin Diakonia-amk.